понеделник, 22 декември 2008 г.

Коледни меденки
Необходими продукти за меденките:
750 гр. брашно (слага се постепенно до ставане на меко тесто)
150 гр. (или 1 чаена чаша) маргарин, разтопено масло или олио
3 яйца
1 ч.ч. пудра захар
300 гр. разтопен мед
по 1 ч.л. - канела
- джинджифил
- счукан капамфил
настъргана кора от 2 лимона + 1 портокал
3 с.л какао

Приготвяне:
Всичко се омесва на ръка до получаването на меко и лесно за разточване тесто.
Правят се 3-4 топки, разточват се и се изрязват фигурги по желание.
NB! Разточеното тесто да не е по-тънко от 5-10 мм, защото иначе изгарят много бързо и стават твърди.
Печат се на 150-160 градуса. Бързо изгарят! Задължително да се вадят още докато са меки (дори и да изглуждат недопечени), защото иначе стават твърди като камъкL

Необходими продукти за шоколадова глазура (за 1 доза – стига приблизително за половината меденки):
3-4 супени лъжици какао+2-3 с.л. захар+1-2 с.л. масло+малко вода.
Всичко се загрява на котлона да стане еднородна кашичка.

След това се мажат с четка готовите меденки и отгоре се поръсват с цветни захарни пръчици.

Внимание! Рецептата е за около поне 100-130 меденки (в зависимост от дебелината, на която сте ги разточвали). Така че заредете се повечко тави, подноси и др. (поне 6-7 ще ви трябват).

Ако някой има желание и най-вече знае рецепта за бяла глазура, може да ги украси по различен начин.

И моля, да сподели благодорно рецептата:)

При всички положения обаче и така стават страшно ароматни и издържат поне 2-3 седмици, така че смело ги забърквайте отсега!:)
Глинтвайн
/или ароматно, греяно вино по датски, немски и т.н./
Необходими продукти:
500 мл. червено вино (по-сладко е по-добре)
3-4 с.л. захар
5-6 карамфила
2-3 пръчки канела (само се пускат вътре, не се стържатJ или направо 1 пакетче канела
настърганата кора от 1 лимон + 1 портокал/ мандарина

Приготвяне:
Всичко се разбърква и загрява на по-слаб огън (няма нужда да завира).
Прецежда се и се добявя 50 мл. коняк.

Пие се топло и задължително в "топла" компания:))))



Няма коментари: