сряда, 20 юни 2012 г.

Не, пичове. Тая приказка не струва:)) искаме истински приказки за истински "герои"


От миналата седмица в България става нещо необичайно…..някакви хора се организират сами, рекордно бързо, без политически и други водачи, без да се идентифицират с „наште” и „ваште” и което е по-важно – с ЯСНИ И КОНКРЕТНИ, ПРАКТИЧНИ ИСКАНИЯ!!

Поводът е „предоставянето на лесно и неизвестно в какви размери” застрояване на българските гори, за период от минимум 30 години концесия…..без значение от кого. Поне за мен!

Енергията зад тези светкавични и мощни протести обаче се подхранва от нещо далеч по-обхватно. Нещо, което обединява сини и червени, еколози и скиори, млади и не чак толкова млади.

Най-синтезираните 2 текста по въпроса, които прочетох до момента са тези два:
1. "Добро утро! Ние сме децата на прехода" (Георги Деянов) и
2. "Народът срещу мазния картел на политици и олигарси" (проф.Евгений Дайнов)

И двата ще ги публикувам отделно - първо, защото са страхотни и второ, защото искам да си ги имам под ръка, когато реша да прочета нещо смислено, написано от съ-мишленици:))

А тук само ще обобщя отношението си по въпроса с малък цитат от вчера:
Напоследък започнах да си връщам вкуса към социологията - не "онази просташката на Бойко, нито на "официозите" "Труд" и "БТВ", а тази, истинската, с опит за добър и задълбочен анализ на случващото се в нашето общество.....дори и да има спор...ни моменти, важно е, че се казват нещата на висок глас, а не "намазани с властови грим"!!

А смисъл на простеста тези дни е именно този:

"Не е важно кой управлява, важно е какви са правилата на играта.

Отказваме да вярваме в Торбалан. Някакво неясно зло, някакво дорелигиозно същество, което е откраднало нормалния живот и го крие. Отказваме да вярваме в Дядо Коледа, батковци и други юнаци, които героично ще ни избавят от проблемите. Не, пичове. Тая приказка не струва." (из "Добро утро! Ние сме децата на прехода", Георги Деянов)











Няма коментари: