неделя, 23 ноември 2008 г.

Шоколадови трюфели

Прекрасно е, когато навън има такъв бял и пухкав сняг, в камината гори палаво огънче, а ти си заобиколен от най-любимите ти хора.

Какво друго да ти хрумне, освен да ги поглезиш с някоя чудна вкусотия...:)

Та и аз така - лесни (като всичко хубаво), но невъобразимо вкусни и ефектни - ШОКОЛАДОВИ ТРЮФЕЛИ!

Ето ви рецептата в случай, че имате на разположение такава прекрасна снежна неделя:

"Накратко историята на тъмно кафявия мини десерт се свързва с най-скъпия вид гъба - трюфел, наричан още „черен диамант“. Външният вид на трюфела се пресъздава от сладкарите с помощта на голямо количество черен шоколад, а какаовата пудра по повърхността му напомня за „мръсотията и прахта“, полепнала по рядката гъба.

Необходими продукти: За трюфелите -
- 200 гр. черен шоколад (надробен на малки парченца)
- ¾ ч.ч. бита сметана (от сладкарската, разбита на сняг);
- 2 с.л. масло (или маргарин);
- 3 с.л. алкохол (може да е коняк, бренди, ром, бърбън или вишновка).

За покритието на трюфелите:
Може да импровизирате по няколко начина: с какао на прах, пудра захар, настъргани ядки, настърган шоколад или кокосови стърготини (най-истинско и леко е с обикновено какао на прах).

Начин на приготвяне:
- Сложете надробените блокчета шоколад в средно голяма стоманена купа. Оставете за малко настрана.
- Затоплете сметаната и маслото в малко тиганче, докато не заврат, и след това веднага изсипете размекната смес върху шоколада. Оставете ги така за около 5 мин.
- Разбийте с тел за бъркане на яйца, докато не се получи мека, хомогенна смес. Тук е моментът да добавите и избрания алкохол.
- Покрийте хубаво съда с получената трюфелова смес и го сложете в хладилника, докато не стегне (горе-долу 2-3 часа).

- Разстелете върху голяма, плоска чиния покритието (напр. какао на прах). Извадете сместа от хладилника и с малка лъжичка обирайте достатъчно количество шоколад, така че да можете да оформите топчета от него (дооформете ги с ръце все едно са от пластелин).
- Веднага оваляйте полученото трюфелче в чинията с покритието и го оставете настрана върху чиста табличка.
- След като оформите топчета от цялата смес ги покрийте и отново ги сложете в хладилника, докато стегнат. На студено трюфелите могат да се съхраняват за няколко седмици напред.
- Преди да консумирате ги оставете да се отпуснат на стайна температура за известно време.

От това количество материали излизат около 30 бройки, но имайте предвид, че са доста тежични дори и за страстни любители на шоколада.

Да ви е сладко!:)

Няма коментари: