петък, 17 октомври 2008 г.

Приключения в днешна София...

Винаги ме е удивлявало как за по-малко от половин час могат да ти се случат толкова различни "реалности", че да ти объркат представите не само кой си, ами и дали не халюционираш....

Вероятно поради факта, че 5 от тийнейджърските ми години минаха в непрестанно "превключване" от реалността на хай-лайф министерските съученици до пиянско-работническите влакове и трамваи, които те поразяват с мизерията и безнадеждността си, никога не съм си падала по никакви наркотици и упойващи вещества:(

Че за какво са ти, достатъчно е да се качиш в някой последен трамвай в 11 часа вечерта, за предпочитане за по-крайните квартали и да пътуваш до последна спирка....Тогава забравяш и Шекспир, и Шопенхауер, и модерния свят, в който обичайно пребиваваш. Разбира се, когато си на 17 ти е трудно да разграничиш ясно двата свята и да не се объркаш генерално. Накрая може и да "избягаш" именно в сладкия свят на наркотиците или поне да свършиш говорейки си сам като Хамлет....

Наистина съм благодарна на семейството и приятелите си, че не поех по никой от двата пътя (или поне по първия:)! Но тази вечер си припомних много ясно ученическите емоции....

След една нелоша вечер, прекарана с интересни хора от цял свят - парижанин-учител по френски, китайски студент, говорещ перфектно български, български "турчин", завърнал се по подобие на много други младежи от времето на "Възродителния процес" да учи или работи в България, американец, пътувал къде ли не, българи на различна вързаст и с различни професии. Все интересни хора, които обичат да си правят живота интересен и да си разширяват хоризонтите, пък дори и без да мърдат от вкъщи:)

Готино, идейно, по-различно, официален повод - coachsurfing сбирка. Ние бяхме за първи път и аз съм доволна от вечерта:)

22.40ч.-травай №8, ретро, ама много ретро-мотриса, полу-празен. Качвам се аз вдъхновена от разни нови идеи и какво заварвам? Една не по-млада от 60-годишна жена "моли" да й помогнат да качи количка с бебе... Въпреки, че някой се отзовава тя започва да псува някаква жена и да я кълне на "Дъщеря ти да роди копеле, дано!".... другите цветисти ще ги спестя.

Замислям се обаче, все още окрилена от добронамерената посока, в която върви света, "колко хубаво, че вече няма такава клетва"?! На никой не му пука, ако детето е родено без брак, вече просто няма таково понятие "копеле", нали? И това е чудесно! Като си помислиш само колко векове хората са страдали заради такава тъпотия....Все едно всяко едно дете не е чудо и не е прекрасно, че го има:)

Дотук добре, имам само още 3 спирки. Псувните обаче не спират, някакви пияници, ама от онези най-страховитите, започват да се бият...

Две ромчета на около 10 г. се качват опърпани и питат дали трябва да дупчат "този билет". Билетът е за метрото, но те изглеждат сериозни. Една жена ги съжалява и ги пита дали искат ябълки (повече от любезност, отколкото сериозно). Трябваше да ги видите - все едно им предложи банани на Коледа 1985, така им светната очите, така ги захапаха, ...абе беше ужасно:(

На следващата спирка до мен се кютна един от кротките пияндета и аз побързах да стана, докато не е заспал. Все пак "опитът" си казва думата.

Ебаси, возих се само 4 спирки, какво ли щеше да се случи до последната в Люлин 5. Винаги съм се чудела що за смели хора са ватманите, като знам каква е последната спирка на трамвай №12 в "Илиянци", един кръг насред нищото, в полето.

Единствено в моменти като тазвечершния съм сигурна, че ми трябва собствена кола!

Знам, че стана малко хамлетовско, но за съжаление реалността тук и сега продължава да е твърде различна дори и по една и съща софийска улица. Просто зависи какъв късмет ти е отредила съдбата и с кого се срещаш:) Ние определено сме от късметлийте!
Последната спирка на трамвай №12 в "Илиянци"....за визуализация:)

6 comments:
Galia Hristozova wrote on October 15th, 2008
ти определено си късметлийка, защото имаш очи да видиш всички цветове в каквато и да е ситуация и да ги преживееш. Това си е дарба! просто съдбата ти дава истории, защото можеш да ги видиш и да ги разкажеш добре. Пиши, Ани! Можеш!

Ani Videnova wrote on October 15th, 2008
Ха-ха, ами късметлийка съм, винаги съм го твърдяла - с толкова невероятни приятели около мен:)

Aleksandar Radostinov Raykov wrote on October 15th, 2008
Ани супер си го написала! Прочетох го с голямо удоволствие...БРАВО!

Ani Videnova wrote on October 15th, 2008
Мерси, Сашо! Радвам се, че ви харесват моите среднощни мътни мисли:)

Katerina Dimcheva wrote on October 15th, 2008
Жалко, че трябва да повторя, но наистина е страхотно, Ани! Чете се на един дъх и е много ясно какво виждаш и какво казваш, по-често ни предоставяй възможност да попрочитаме по нещо :-))))

Ani Videnova wrote on October 15th, 2008
Ама, моля ви се, ще взема да се възгордея:) такива похвали и то от хора, които всекидневно четат, пишат и редактират текстове! Мерси, мерси! Кате, ти се оглеждай, може в скоро време да ме видиш да раздавам автографи при "нашия книжар":))) майтапя се, засега просто си споделям някои по-ярки емоции в жанра "кратка, facebook проза":) и се радвам, че даже се намира някой, на който да му е интересно да ги чете:)

1 коментар:

Анонимен каза...

omega basic crack
ims web engine keygen
fraps full crack
1click dvd copy 3.2.0.8 crack
zortam mp3 media studio 4.05 crack
leftover crack rock the 40oz
office 2003 serial keygen
oregon trail 5 crack
movie collector 4.4 crack keygen
rometw.exe crack




tweak2k2 keygen
spy sweeper crack 3.5 194
microsoft publisher cd key crack
proxyconn crack
winundelete keygen
file recover crack
x plane 8 demo crack
photographic edges 6 crack
blindread crack
keyhole keygen
homeseer crack
norton systemworks premier 2005 crack
style master 3.5 warez
fast dvd copy 3 crack
neotrace pro 3.25 keygen